daarennoessv
 
   
Glemt log på?   Registrer  

Kostpolitik

Økologi;  

I Hurlumhej har vi Københavns kommunes økologi mærke som viser at 90 % af maden der bliver spist er økologisk, dette har været en målsætning vi har været i udvikling omkring, hvilket nu er opnået.  
Vi ser det som en vigtigt del at servere økologisk mad for børnene da vi gerne vil passe på vores børn og os selv. Vi vil gerne tage ansvar for miljøet, rene have, naturlige, velsmagende råvarer, der ikke er sprøjtet og hvor vi ved, at dyrene har haft gode leveforhold. Økologien er med til at bestemme at de råvare vi bruger i madlavningen er årstidsbestemt, vi bruger danske råvare, i så vid som det nu er muligt, som vi benytter til at lave hjemmelavet retter. Vi får frisk bagt brød flere gange om ugen. Der er ikke ret mange økologiske dambrug med fisk. Det der kan skaffes, bliver købt ellers er det årstiden, der bestemmer hvilket fisk, vi spiser. 
 

Specialkost 

Hvis der kan fremlægges en lægeerklæring, på mad-, mælke-, glutenallergi mm. tager Hurlumhej hensyn til dette. Ligeledes tages der hensyn til særlig kost grundet i religion o.lign. 

Sukkerpolitik  

I det nedenstående finder du de holdninger og retningslinjer der ligger til grund for Hurlumhejs sukkerpolitik. 
I samfundet findes der mange forskellige stærke meninger, overbevisninger og kulturelle holdninger til sukker i dagligdagen. Vi har stor forståelse for dette, da vi ser det som et udtryk for, at alle vil deres barn det bedste. Vi ønsker, i Hurlumhej, at kunne rumme og anerkende forskellige holdninger til sukker. Derfor er det vigtigt for os, at dette ikke bliver en forbudspolitik, men en politik der indeholder følgende punkter.  

I Hurlumhej har vi en ernæringsmæssig varieret kost. Således er børnene i Hurlumhej sikret en solid grundkost igennem de daglige måltider som morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. 
I den daglige kost må der bruges sukker, som krydderi i maden, for at få de rigtige aromaer og smagsstoffer frem i retterne. Dette kan både være ”skjult” i retten eller f.eks. som sukker på havregrød og kanelsukker på risengrød. Køkkenet bruger dog ikke raffineret hvid sukker i madlavningen, men altid økologisk sukker, rørsukker eller brunt sukker. Ofte tilstræbes det også, at bruge andre ingredienser end sukker til, at søde maden med, f.eks. forskellig frugt eller honning. 

Sukker ved særlige lejligheder 

I samfundet i dag vil alle børn støde på sukker forskellige steder. I Hurlumhej har vi en bevidst holdning til vigtigheden i, at børnene lærer at forholde sig fornuftigt til sukker. Det vil sige, at de bliver bekendt med, at sukker og søde sager ikke hører til hver dag, men kan være ok til særlige lejligheder. Derfor vil det i Hurlumhej kunne forventes, at der forekommer sukker ved, sørøverfest, jul, fastelavn, ved behov af forøget væskeindtag (meget varme sommerdage). 

  • Ved Sørøverfest finder vi guldmønter i sandkassen, som er lavet af chokolade, alle børn får en hver. 
  • Fastelavn slår vi katten af tønden og i tønden er der popcorn og rosiner i. Om eftermiddagen bliver der serveret fastelavnsboller med glasur. 
  • Ved fødselsdagen bliver der holdt fødselsdag på stuen, hvor der bliver sunget fødselsdagssang, pustet lys ud. Børnene har mulighed for at dele én ting, dette kan være frugtstænger, rosiner, boller, dadlekugler.  Vi ønsker med eksemplerne, at være med til at udvide forståelsen af hvad en sund snack kan være, og at det kan være et godt alternativ.
  • I december måned afholdes der julefesten kommer julemanden og deler en lille godtepose ud til alle børnene somf.eks. kan være pebernødder. 

I vuggestuen opfordrer vi til, at forældrene er opmærksomme på mængden af det de medbringer til fødselsdagen. Det er små børn, som ikke har brug for store mængder. 

Når der afholdes fødselsdag i barnets eget hjem opfordrer vi til, at man som forældre tænker over hvad man serverer, men Hurlumhej udstikker ikke retningslinjer for hvad forældre serverer i eget hjem.